Блог

Какво е “пентхаус” и какви са предимствата на този тип апартаменти?14.04.2022 г.

Често срещана е заблудата, че когато говорим за многостаен апартамент на последния етаж на жилищна сграда, то това може да бъде единствено и само мезонет. Всъщност, на пазара се предлага и един друг тип големи жилища, разположени на последния етаж - и това са така наречените “пентхаус” апартаменти.

Какво представлява пентхаусът, какви са предимствата на живота в този тип имот и как да откриете перфектното предложение спред нуждите и бюджета си? Разказаме в редовете по-долу.

 

Етимология и кратък исторически преглед

Думата “пентхаус” произлиза от старофренски и в буквален превод означава „прикачена сграда“ или „придатък“. Съвременното изписване като “penthouse” комбинира френската дума за „склон“ (pente) с английското съществително за “къща” (house).

Или иначе казано - още името ни подсказва, че пентхаусът представлява отделна малка къща, обособена на последния етаж на няколкоетажна сграда. 

Този тип пространства се появяват в Европа още през 19-ти век, като в генезиса си играят ролята по-скоро на технически етажи и на тавани, без претенции за какъвто и да било лукс. През 20-ти век на пазара в Ню Йорк започват да се предлагат подобен тип имоти, обособени като луксозни и скъпоструващи жилища. 

 

Какви са типичните характеристики на пентхаус жилището?

Освен големия размер и разположението на върха на високи бизнес и жилищни сгради, пентхаусът има няколко типични характеристики, а именно:

  • Пълномащабен изглед към четирите посоки на света;
  • Панорамен стъклопакет с високи тавани и високи прозорци;
  • Голяма жилищна площ с много отделни стаи и/или два етажа;
  • Вход на асансьора на сградата директно в жилището с персонализиран чип;
  • Собствени големи тераси, често позволяващи използване като двор;
  • Тишина, усамотеност, високо ниво на сигурност и др.

Макар и все още определяни като “апартаменти”, този тип жилища наподобяват по-скоро малка къща с птичи поглед към заобикалящите пространства.

 

Какви са предимствата на живота в голям пентхаус апартамент?

От всичко казано по-горе можете лесно да добиете представа, че пентхаус жилищата предлагат изключително висок стандарт на живот за своите собственици и обитатели. Този висок клас имоти съчетава най-доброто от света на собствените и споделените жилищни постройки, като прибавя панорамен поглед, широта и размах.

Независимо дали се намира в сърцето на града, на брега на морето или сред природата, пентхаус жилището предлага поглед от високо - с много светлина, романтика и стил. Големите размери позволяват обособяване на множество пространства, спокойно съжителство за цялото семейство и достатъчно място за удобен и подреден живот.

Не на последно място, инвестицията в пентхаус жилище ще запази парите ви на сигурно място, тъй като цените на този вид имоти са стабилно нарастващи, а търсенето им многократно надскача предлагането. 

 

Изберете своето пентхаус жилище от каталога на Атлантис Естейтс!

Пентхаус жилището е бижу, което говори за качеството, професионализма и мащабното мислене във всеки един строителен проект, който го притежава.

Екипът на Атлантис България Холдинг винаги се стреми да създава предложения, които се отличават с високо качество на строителството и възможност за висок жизнен стандарт. Ето защо, в нашето портфолио ще откриете различни предложения за многостайни и пентхаус имоти с гледка към града или морето. 

В тях ще откриете именно стила на живот, за който винаги сте мечтали - мащабен, космополитен и с поглед, уверено насочен към бъдещето.