Блог

Психология на цветовете, или как да превърнете дома в крепост12.01.2022 г.

Когато хванете в ръка ключа от новото си жилище, пред вас вече стои една много важна задача - да го превърнете в дома, за който винаги сте мечтали. 

Едно от основните предимства на апартаментите, които се продават със завършек тип “бяла кутия” е именно свободата ви да подберете цветовите комбинации, нюансите, текстурите и дизайнерските решения, които да трансформират празното пространство в уютен и създаващ настроение интериор. 

Ето защо, днес ви разказваме малко повече за доказаните начини, по които ни въздействат различните цветове - психически, емоционално и дори чисто физически. По-долу ще откриете базовите принципи на психологията на цветовете, чрез които да създадете ефекта, който търсите в различните части на дома си.

Бяло: чистота, простота и невинност

Неслучайно, бялото остава най-предпочитания основен цвят за стените в жилището. На психологическо ниво, цветът се свързва с чистота, невинност, свежест и емоционален баланс. 

Чисто визуално, белите стени създават усещане за простор и илюзия за уголемяване на стаята. От практическа гледна точка, белият цвят е най-лесен за комбиниране с всички останали цветове в интериора, така че да можете да сменяте детайлите многократно, без да се налага да пребоядисвате стаята. 

 

Зелено: хармония, баланс, растеж

Зеленото е един от най-емоционално въздействащите цветове в спектъра - то доказано успокоява и хармонизира ума, като носи вибрацията на растежа, новото начало, здравето, обновлението, надеждата и мира.

Различните нюанси на зеленото могат да създадат тотално различен стил в дома - от свеж и почти неутрален, до впечатляващ със смелост и дълбочина. Достатъчно е да подберете решението, което работи за вас, след което да му се насладите!

Синьо: мир, одухотвореност, спокойствие

Макар и студен, синият цвят носи усещане за уравновесеност, чистота и мир. В комбинация с по-топли нюанси, цветът на небето вдъхва увереност и чувство на безопасност. За целта, обаче, трябва внимателно да го комбинирате с допълващи цветове, за да избегнете твърде тъжен или меланхоличен ефект.

В психологията на цветовете, синьото се определя също като цвета на стабилността, надеждността и емоционалната зрялост. 

 

Жълто: енергия, оптимизъм, радост

Жълтото улавя топлината на слънчевата светлина и носи усещане за приповдигнатост, ентусиазъм и позитивно настроение в дома. Този цвят е чудесен избор за кухни, трапезарии и бани, където действа енергизиращо и приветливо, без да доминира интериора и да дразни окото. 

Жълто можете да използвате, за да осветлите по-тъмните ъгли на помещенията и да им продадете визуална илюзия за светлина и пространство. Съветваме ви да се придържате към по-бледи нюанси, за да не направите интериора твърде крещящ и стимулиращ.

Червено: сила, страст, емоция

На червеното се приписва значение на амбиция, сила на волята, енергия и страст. Той е смел и творчески цвят, който можете да използвате за отделни кътчета на дома, за да им придадете уникалност и характер. 

В хола или трапезарията, червеното събира хората заедно и стимулира активната комуникация. Във входно антре създава силно първо впечатление, а в домашния офис или библиотека създава силно интимна и подчертано креативна атмосфера. 

 

И други

Ето и някои от другите възможни цветови решения за интериора и техните значения в психологията на цветовете:

  • Оранжево: оптимизъм, смелост и самоувереност.
  • Кафяво и бежово: комфорт, заземяване, стабилност и топлина.
  • Розово: любов, грижа, сладост и изисканост.
  • Лилаво: креативност, фантазия, лукс и благородство.
  • Сиво: блясък, елегантност и модерност.
  • Черно: сила, драма, мистерия и и изтънченост.

 

 

Останете в блога на Атлантис Естейтс, за да продължим да говорим за най-важното - начините да създаваме своята лична крепост и да се чувстваме добре в нея!