Блог

Плоски и наклонени покриви: същност, приложения, специфики11.03.2021 г.

Когато говорим за видове покриви, има множество разделения, които могат да бъдат направени по различни критерии. Съществуват меки и твърди покриви, покриви с десетки  различни покрития, плоски и скатни покриви, както и различни подразделения в по-големите групи на плоските и скатните покриви. 

 

Днес в блога на Атлантис Естейтс говорим именно за равните и наклонените покриви - какво представляват те, кога и къде се използват най-често, какви са най-сериозните им предимства и недостатъци за конструкцията и крайния потребител. 

 

Плосък покрив

Плоските покриви са най-широко разпространеното решение във високото строителство на различни видове жилищни, бизнес, административни, индустриални или търговски сгради от последно поколение.

 

Този вид покриви представляват равна повърхност със специално проектирано оттичане, топло и хидроизолация. Те се отличават с лесен и бюджетен монтаж, в комбинация с висока издръжливост и отлична ефективност.

 

В зависимост от характера на проекта, плоският покрив може да бъде както неизползваем (не проектиран да издържа допълнително натоварване), така и използваем - подходящ за изграждане на тераси, паркинги, зелени площи, заведения или спортни площадки на върха на сградата. 

 

Предимствата на плоския покрив могат да бъдат систематизирани както следва:

 

  • Той е по-малък като площ, изисква употреба на по-малко материали, и съответно се монтира по-бързо и по-бюджетно;

  • Съвременните материали за плоски покриви имат висока водоустойчивост, като по този начин удължават живота на конструкцията;

  • За разлика от скатните покриви, плоските покриви могат да бъдат усвоени и използвани интелигентно: като градина, паркинг или релакс зона;

  • Ремонтите на плоските покриви се налагат много по-рядко и се реализират много по-лесно.

  • Плоските покриви са силно устойчиви на бури ветрове и неблагоприятен климат, без да променят формата, външния вид и качествата си.

 

 

 

Не на последно място - огражденията и парапетите на плоските покриви могат да бъдат синхронизирани с архитектурния дизайн на сградата, така че да се постигне допълнителен естетически ефект. 

Наклонен покрив

Наклонените покриви се използват най-често в създаването на еднофамилни и многофамилни къщи или други видове ниски сгради с туристическо или жилищно приложение. Това са именно скатовите конструкции, които сме свикнали да мислим като “традиционно” изглеждащ покрив. 

 

Тяхното приложение е изключително широко в планирането и създаването на постройки в планинските местности курорти, поради обилните снеговалежи и възможността снегът и влагата да се оттичат надолу по естествен начин. 

 

Наклоненият покрив предполага наличието на буферно таванско помещение, което служи като допълнителна изолация между интериорното пространство и външната среда. Това може да бъде както потенциално предимство, така и потенциален недостатък - в зависимост от качеството на изпълнението и използваните материали. 

 

В направата на скатните покриви се използват качествено различни материали в значително по-голямо количество - те се полагат по-трудно и по-бавно, изискват по-голямо вложение и по-редовна специализирана поддръжка.

 

 

Някои от предимствата на наклонените покриви в архитектурата на къщата включват:

 

  • По-лесно и естествено оттичане на влагата и дъждовната вода;

  • Скатовете предлагат възможност за полагане на много видове покрития с различен външен вид, качества и цена;

  • Буферното пространство между наклонения покрив и помещенията може да се използва като склад или мансардно интериорно пространство;

  • Допълнителната въздушна възглавница предполага по-лесна термоизолация и потенциално намален разход от термоизолационни материали.

 

В края на деня, изборът между плосък и наклонен покрив трябва да съответства на цялостната концепция на строителния проект: на неговата естетика, функционалност, изпълнение и поддръжка.

 

 

Екипът на Атлантис Естейтс практикува експертен и аргументиран подход към всеки един свой строителен и инвестиционен проект. Ето защо, ние избираме покрива така, че да бъде подходящ за типа строителство, за функцията на сградата, за спецификите на местния климат, за цялостната конструкция и за архитектурното планиране на сградата.

 

Защото там, където експертизата е висока, решенията никога не са случайни!