Блог

Топлинни изолации за тераса: видове, предимства и недостатъци16.02.2021 г.

Топлинни изолации за тераса: видове, предимства и недостатъци

Топлоизолацията на балкона играе важна роля в планирането и реализирането на всеки строителен проект, особено що се касае до жилищни сгради. Причината е: тя може да гарантира висока енергийна ефективност, да удължи живота на всички конструктивни елементи на сградата и да гарантира една дългосрочна
инвестиция в недвижим имот

 

Днес, в блога на “Атлантис Естейтс” ще разгледаме всички основни въпроси, свързани с двата вида термоизолации на терасата - вътрешна и външна - и ще изясним ролята им в съвременното строителство от висок клас.Какво може да се постигне с поставяне на качествена термоизолация?

Полагането на качествени топлинни изолации от последно поколение идва със следните незаменими ползи за жилището:

 

  • Топлината се запазва вътре през зимата, а през лятото се поддържа оптимална температура, включително и в периоди на силни горещини.

  • Жилището придобива висока степен на енергийна ефективност - фактор, намаляващ както вредните емисии в околната среда, така и битовите сметки за отопление.

  • Качествените изолационни материали имат дълъг живот и не изискват никаква форма на текуща поддръжка - те са интелигентно вложение в качествения дом.

За да постигнат тези ефекти - без нежелани странични ефекти като задържане на влага или конденз - уважаваните строителни и инвестиционни фирми имат изключително завишени изисквания към използваните материали. Качествените топлоизолации за терасата трябва да изтласкват студа и влагата навън, като осигуряват безкомпромисна защита за жилището.


Вътрешна или външна термоизолация: предимства и недостатъци

Казано накратко, изолациите на жилището биват два вида – вътрешна и външна. 

 

При полагането на вътрешна изолация можем да наблюдаваме различни недостатъци, като например:

 

  • Не се постига изолация на топлинните мостове, а стената остава студена.

  • Стените не акумулират топлина, а помещенията изстиват изключително бързо при липса на допълнително отопление.

  • Точката на замръзване е локализирана в самата изолация, а при замръзване на влагата могат да настъпят конструктивни увреждания на стената. 

 

За щастие, външната топлоизолация елиминира всички тези недостатъци и предлага значително по-голяма безопасност и ефективност. При полагане на външна изолация на балкона или която и да е друга част на жилището, стената започва да действа като естествен акумулатор на топлина, а

точката на замръзване е интелигентно локализирана извън стената.

 

Резултатът е лесно отопление, дълъг живот на конструкцията и перфектен комфорт през всички сезони на годината. Ето защо, външното изолиране е признак на внимателно планиране и професионален подход, характерни за опитните инвеститори и строителни компании. Какви са опциите при полагане на външна термоизолация?

Външната част на балкона или терасата традиционно е поставена под непосредственото влияние на атмосферните условия - дъжд, сняг, влага, високи температурни амплитуди и механични въздействия от околната среда. Ето защо е изключително важно да се подбере материал, подходящ за фасадата на сградата и осигуряващ както издръжливост, така и максимална енергийна ефективност. 

 

При изграждането на външна изолация на балкон се използват няколко основни материала: експандирани или екструдиран пенополистирол, стиропор с графит, каменно-минерална вата, неопор или топлоизолационни системи със силиконова мазилка. 

 

Изборът между алтернативните топлоизолационно материали е въпрос на концепция, бюджет и индивидуални специфики на проекта. Въпреки всички, някои решения са подчертано по-трайни и определено по-смислени от други.

 

В жилищните сгради от последно поколение се използват именно топлоизолационни системи със силиконова мазилка, като дебелината им може да бъде по-голяма върху стените със северно изложение. 

 

Точно това е и най-широко предпочитаното решение в проектите на “Атлантис България Холдинг” - защото компромисите нямат място там, където съвършенството е норма.