Блог

Как да получите по-добра цена при продажба на имота си?29.04.2022 г.

Продажбата на един имот е начинание, в което еднакво важна роля играят търговския нюх, атрактивната презентация и изкуството да се обръща внимание на малките детайли. 

Вероятно ще се изненадате от това колко много може да се повиши стойността на жилището в очите на купувача с някои дребни и не скъпо струващи промени - част от които можете да въведете дори без чужда помощ. 

По-долу ще откриете пет лесни подхода, чрез които можете да вземете по-добра цена за жилището си - без непосилни разходи и с многократна възвръщаемост. 

Козметичен ремонт и освежаване

Ако жилището е било обитавано, то това непременно личи - повече или по-малко. От дребните петънца по стените, през надраскванията по первазите или пукнатините по фугите - взети заедно, всички тези дребни детайли могат значително да променят първото впечатление на клиента.

Иначе казано - той веднага започва да калкулира оскъпяването, което ще дойде с ремонта и освежаването на жилището. Психологически погледнато, повечето хора са готови да платят значително по-висока цена за изрядно жилище, по което няма никаква работа, отколкото да купят жилище за ремонт, без да са наясно колко точно ще струва той. 

Декорация и аксесоари за бита 

Ако основните конструктивни елементи и довършителни работи са в перфектен вид, то все още има какво да направите. Все по-популярни сред купувачите са жилищата, обзаведени на принципа “влизаш и започваш да живееш”. На практика, това означава, че жилището е обзаведено като хотелска стая - с декорации, посуда, текстил и дори картини по стените.

При интелигентно планиран бюджет и наистина добро изпълнение, вложените средства могат да бъдат не само възвърнати, но и умножени по няколко.

Професионално основно почистване

Вероятно сами познавате разликата между ежедневно и основно почистване, както и ефектът, който двете дейности имат върху вида на имота. При професионалното основно почистване се обработва всеки квадратен сантиметър - включително прозорци, дограма, щори, фуги и фаянс. 

Резултатът е много повече от блестящ външен вид и свеж аромат. Когато жилището е в най-добрата си хигиенна форма, то може да изглежда дори по-светло, по-просторно и по-мащабно, отколкото при наличие на зацапвания, невидими с просто око.

Професионална презентация

След като сте се погрижили за начина, по който изглежда жилището ви, трябва да отчетете и значението на правилната презентация. Често тя започва онлайн и се пренася в реална среда, като и на двете места има специфики, чрез които можете да повишите стойността на предложението си. 

Онлайн презентация

Важни елементи на онлайн презентацията са:

  • Детайлно описание на размер, разпределение и реална жилищна площ;
  • Описание на изложение, функционални удобства и предимства на жилището;
  • Описание на локация, инфраструктура, обществен транспорт и пътни възли;
  • Предоставяне на скици с точна квадратура на всички помещения;
  • Професионални снимки или 360-градусови разходки в жилището;
  • Информация за собственика, статута на жилището, неналичието на тежести върху него и т.н.

Макар и да не покачват стойността на имота автоматично, тези детайли пораждат чувство за прозрачност. Те подобряват доверието на купувача към продавача и улесняват по-нататъшната комуникация, поставяйки правилната основа. 

Презентация на място

Когато клиентът запише час за оглед и дойде на място, за да види жилището, постарайте се да осигурите следните детайли:

  • Огледът да  е в светлата част на деня и да представя жилището в най-добрата му светлина.
  • Всяко помещение в апартамента да е светло и добре проветрено поне един час предварително.
  • По мебелите, уредите, вратите и прозорците да няма натрупан прах.
  • Помещенията да ухаят приятно и в интериора да не се виждат лични вещи или строителни отпадъци.

Така - малко по малко и стъпка по стъпка - вие рисувате за своите клиенти картината на мечтания дом. Това може да ви помогне не само да продадете апартамента си по-бързо, но и да вземете за него много по-добра цена - при това платена с удоволствие и без колебания.